Paint Shop Pro 8 - Lehengerlő visszatérés

Kezdetben képnézegető és a különböző formátumok között konvertáló program volt. Az internet felfutásával kiváló eszköznek bizonyult weboldalak látványos grafikai elemeinek elkészítésére. A lapolvasók és a digitális fényképezőgépek árának esésével megfelelt a hirtelen támadt fotóretusálási igényeknek is. Állandóan fejlődő rajz- és festőeszközei révén művészi munkákhoz is alkalmazható. Sokoldalú, olcsó, és kezdettől fogva a felhasználóknak, azok visszajelzései alapján készült. A hároméves fejlesztésnek köszönhetően a 8-as verzióval egy látványos, újdonságokban gazdag, alaposan megváltozott, de gyökereihez hű Paint Shop Pro érkezett a piacra.

Más programokkal ellentétben a Paint Shop Pro alapjaiban változott meg. Annyi újdonság került bele, hogy a kézikönyv az első négy, sűrűn szedett oldalán, különböző kategóriákra csoportosítva sorolja fel őket. Ezek szinte mindegyike hasznosnak ígérkező új funkció vagy eszköz, de pótoltak nagyon sok korábban felmerült hiányosságot is.
Mindemellett látványos átalakításon ment át a program. A korábbi lebegőpaletták most egymáshoz igazodva, a képernyő szélén foglalnak helyet. Komoly változáson esett át a régi színválasztó, mostantól Materials néven futó panel: sokkal több mindent tud, és jóval kényelmesebb lett a kezelése. Jelentősen továbbfejlesztették a rétegekért felelős Layer palettát is. A legfontosabb eszközök továbbra is a képernyő bal szélén találhatók, de mivel számuk megnőtt, funkciójuk szerint csoportosították őket.
A sok átalakítás azzal a kényelmetlenséggel jár, hogy eleinte semmi nem ott van, ahol keressük. A program egyik fő újdonsága a teljes testreszabhatóság. Ennek példájára elkészítették a 7-es változat felületét, így aki ahhoz szokott, használhatja is.

A fejlesztők kiemelt figyelmet fordítottak a fotóretusálási funkciók kibővítésére. Az Adjust menüben továbbra is rendelkezésre állnak a megszokott alapműveletek, ám az új Photo eszközsáv jóval többet kínál. Olyan új javítófunkciók kerültek rá, amelyek a kép különböző tulajdonságait vizsgálva intelligens módon derítik fel, és javítják a hibákat (színegyensúly, kontraszt, telítettség, élesség, stb.).
Érdekes újdonság a Perspective Correction, amely a perspektivikus torzulásokat javítja. Ügyesen használva sarokról fényképezett házakat utólag "szembefordítunk" a nézővel.
Az egyik legfontosabb feladat a kívánt képrészlet kijelölése. A régi kijelölő szerszámokat megtartva, azok tulajdonságait kiegészítve például leegyszerűsítették a már meglévő kijelölések szerkesztését. A szabadkézi kijelölő új Edge Seeker üzemmódja intelligensen próbálja megtalálni a körvonal menti határokat.

A Paint Shop Pro talán legnagyobb újítása a makrózási lehetőség. Korábban, ha több képen kellett elvégezni ugyanazt a műveletsort, nem volt más lehetőség, mint képenként kézzel végigkattintgatni a szükséges funkciókat. Most az első képen felvehetjük a műveleteket, majd az összes többi képre "visszajátszhatjuk" az így keletkezett makrót vagy szkriptet. A Script eszközsáv lehetőséget kínál a felvett műveletek szerkesztésére, elmentésére, sőt interaktív visszajátszására is - ilyenkor lejátszás közben új paramétereket adhatunk meg az egyes műveleteknek. (A makrózás alapjául a fejlesztők a kevésbé ismert, Python nevű programozási nyelvet választották.
Szintén a hatékony munkavégzést segíti elő, hogy az egyes eszközök paramétereit úgynevezett Preset listába menthetjük el, így nem kell újra és újra beírni őket.